Zaken Direct
Image default
Auto-industrie

Veilig fietsen

Er zijn zoveel fietsstoeltjes voor kinderen op de markt dat het overweldigend kan zijn! En je hebt misschien veel vragen zoals:

Wat moet ik kiezen: een fietsstoeltje vooraan of een fietsstoeltje achteraan? Welk stoeltje is het beste voor mijn baby, peuter of ouder kind? Welk soort stoeltje past op mijn fiets?

Soorten fietsstoeltjes

Hoewel er VEEL verschillende fietsstoeltjes op de markt zijn, kunnen we ze onderverdelen in drie basiscategorieën:

 

  • Vooraan gemonteerde zitjes

  • Achteraan gemonteerde zadels

  • Open zadels (deze kunnen zowel vooraan als achteraan zitten en zijn bedoeld voor mountainbiken en oudere kinderen)

 

Vooraan gemonteerde zitjes

Een vooraan gemonteerd kinderzitje fiets wordt vooraan op de fiets van de volwassene gemonteerd over de bovenbuis en net achter het stuur.  Afhankelijk van het merk wordt het bevestigd aan het balhoofd, de zadelpen of het frame.

Het standaard voorzitje heeft een harnas om het kind veilig vast te zetten en is geschikt voor baby’s en peuters (1-3 jaar). 

 

Achteraan gemonteerde zadels

Achteraan gemonteerde zitjes gaan achter de volwassene. Dit is het meest traditionele type fietsstoeltje voor kinderen, en is waarschijnlijk waar je aan dacht toen je ging zoeken.

Een achterop gemonteerd fietsstoeltje kan worden bevestigd aan het frame (zitbuis) van de fiets OF aan een bagagedrager. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden tot ongeveer 4 of 5 jaar oud (lengte en gewicht zijn de beperkende factoren).

 

Open zadels (voor mountainbiken en/of oudere kinderen)

Deze zitjes zijn ontworpen voor iets oudere kinderen (2-6 jaar) en zijn “open” in die zin dat ze geen harnas hebben. Kinderen hangen er zelf aan. 

Hoewel de vooraan gemonteerde open zitjes meestal worden verkocht voor mountainbiken, kunnen ze ook worden gebruikt voor stadsritten. Ze hebben een hogere gewichtslimiet dan traditionele zitjes en zijn super interactief.

Harnassen en schouderriemen

Wat een zitje goed of slecht maakt, is hoe gemakkelijk het dagelijks te gebruiken is.  Uw kind vastmaken is een van die dingen die het zitje echt op de proef stellen. 

Je wilt dat de riempjes strak en stevig om de schouders zitten en gemakkelijk vast te maken zijn.  De meeste fietsstoeltjes hebben verstelbare schouderriemen, maar sommige zijn gemakkelijker te gebruiken dan andere.

 

Verstelbaar

Veel van de duurdere achterzitjes kunnen achterover leunen.  Dit is NIET noodzakelijk, maar wel leuk om te hebben.  Voor jongere kinderen die in slaap kunnen vallen, helpt het liggende zitje ook voorkomen dat hun hoofd naar voren klapt terwijl ze slapen.

Gewicht van het zitje

Het gewicht van fietsstoeltjes varieert nogal.  In het algemeen geldt: lichter is beter.  Met een kind draag je al heel wat gewicht; je hoeft niet nog meer te dragen door een zwaar zitje.

Helm uitsparing

Wij raden aan dat het kind altijd aan een helm draagt op de fiets. Daarom is het belangrijk een Yepp fietsstoeltje te kiezen dat het dragen van een helm gemakkelijk maakt.

De meeste achterste fietsstoeltjes hebben een uitsparing of bieden anderszins ruimte voor het achterhoofd van je kind waar de helm zit. Dit is belangrijk om het hoofd van uw kind niet naar voren te duwen.

Fietsstoeltjes vooraan komen meestal niet zo hoog, zodat een uitsparing voor de helm zelden voorkomt (of nodig is).

Wasbaarheid

Iets waar ouders vaak niet aan denken als ze een fietsstoeltje kopen: is het gemakkelijk schoon te maken? Fietsstoeltjes worden buiten gebruikt, wat betekent dat ze worden blootgesteld aan vuil, regen en meer.

Ik raad aan een stoeltje te zoeken dat gemakkelijk schoon te maken is. 

https://www.het-thuisgevoel.nl/vervoer-en-transport/alles-wat-u-moet-weten-over-een-fietsstoel-achterop/