Zaken Direct
Image default
Industriële goederen en diensten

Uitleg over de verloren was methode

Wanneer je specifieke ijzeren objecten nodig hebt die niet in de bouwmarkt te krijgen zijn kan een ijzergieterij je helpen. In veel gevallen is gieten volgens de verloren was methode hierbij de te verkiezen manier om je ijzerwaren te laten maken. 

Hoe gaat de verloren was methode in zijn werk?

Het vervaardigen van de gietmal

Zoals de naam al aangeeft wordt er bij de verloren was methode gebruik gemaakt van was. Van deze was wordt eerst een gietmal gemaakt, die dezelfde vorm heeft als het te gieten object. Een serie van deze mallen wordt vervolgens aan buizen gemonteerd, zodat een zogenaamde gietboom ontstaat. Via deze buizen loopt tijdens het gieten het vloeibare metaal naar alle mallen aan de boom, zodat meerdere stukken tegelijkertijd worden gegoten. Voordat er wordt gegoten wordt de wassen mal echter eerst bedekt met een laag slurrie, met daaroverheen keramiekpoeder. Dit keramiekpoeder vormt een vuur- en hittebestendig laag en maakt de mal dan ook geschikt voor het ijzergieten. Hierna wordt de was met behulp van stoom verwijderd uit de mal.

Het gietproces

Uiteraard wordt er niet zomaar met gieten begonnen. Wanneer je bij een professionele gieterij je ijzerwaren wil laten maken worden eerst je plannen met je besproken. Welke functie moeten je producten bijvoorbeeld hebben, en moeten ze bijvoorbeeld op andere onderdelen worden gemonteerd? Op basis hiervan adviseren experts van de gieterij je over de optimale mix van metaalsoorten en wordt eventueel het design van de te gieten objecten aangepast. Ook wordt natuurlijk het te verwachten kostenplaatje met je doorgenomen. Wanneer het design en de kosten overeen zijn gekomen wordt eerst een testserie van de producten gegoten, zodat je kunt testen of de ijzerwaren aan je wensen voldoen. Is dit het geval, dan wordt overgegaan tot het gieten van de gehele serie. Nadat de producten zijn gegoten worden deze gecontroleerd en worden eventuele oneffenheden verwijderd door middel van stralen en schuren.

De voordelen van de verloren was methode

Gieten volgens de verloren was methode is niet voor niets populair. De methode heeft enkele interessante voordelen ten opzichte van andere manieren van ijzergieten, zoals zandgieten of schuimgieten. 

Gladde oppervlakken

De onderdelen van bijvoorbeeld een motorblok moeten exact in elkaar passen om goed te functioneren. Ongewenste bobbeltjes en deukjes in de binnenkant van een zuiger of veer kunnen er hierbij voor zorgen dat de motor niet soepel loopt of versneld beschadigd. De gladde gietmal die met was gemaakt wordt resulteert in gladde oppervlaktes, zodat dergelijke problemen voorkomen worden. 

Precieze vormen

De was waaruit de gietmallen bij de verloren was methode worden gemaakt laat zich vrij eenvoudig in complexe vormen kneden. Hierdoor is deze gietmethode bij uitstek geschikt voor het maken van fijne gereedschappen, zoals chirurgische instrumenten en hulpmiddelen. Ook teksten en logo’s kunnen vrij eenvoudig in het gietwerk worden aangebracht.

Milieuvriendelijk

100% milieuvriendelijk ijzer gieten is jammer genoeg onmogelijk. Maar in vergelijking met andere manieren van gieten is de verloren was methode wel de meest groene optie. Dit heeft te maken met het feit dat de methode zich goed leent voor het gieten van zeer precieze vormen. Hierdoor is vrij weinig nabewerking met allerlei chemicaliën nodig.