Zaken Direct
Image default
Industriële goederen en diensten

Maatwerk uit een RVS gieterij

Roestvast staal identificeert al die families van staalsoorten met een minimaal chroomgehalte (minstens 11%). Dit element maakt het materiaal namelijk extreem goed bestand tegen corrosie. Dit zijn de kenmerken van de gepassiveerde laag in onze RVS gieterij:

 • Het is dun en onzichtbaar
 • Het hecht perfect aan het materiaal
 • Het verhoogt de weerstand op basis van het chroomgehalte.

 Productie in onze RVS gieterij

Roestvrij staal of RVS is de verzamelnaam voor een groep van meer dan 160 zogenaamde roestvaste staalsoorten, die elk een andere samenstelling hebben. Deze ijzerlegering bevat chroom en koolstof die nodig zijn om in contact met zuurstof een zeer dunne oppervlaktelaag te vormen die bestand is tegen corrosie. Hoewel deze laag erg dun is, kan hij zelfs na mechanische schade worden hersteld om de agressie van roest te voorkomen. Voorwaarde is dat de beschermlaag niet blijvend beschadigd raakt, bijvoorbeeld door uitwendige roest of door bepaalde chemicaliën zoals zoutzuur. Deze schade kan zich vooral voordoen in gebieden die zijn blootgesteld aan chemische agentia, in gebieden die onderhevig zijn aan atmosferische of industriële vervuiling, productieactiviteiten van de voedingsindustrie en zwembaden.

 RVS gieterij met corrosiebestendig materiaal

Maar hoe komt het dat in onze RVS gieterij roestvast staal wordt gemaakt dat corrosiebestendig is? Dankzij het fenomeen passivering. Alle elementen die in deze staalsoort aanwezig zijn, reageren extreem gemakkelijk op de omgeving. Met name chroom maakt de vorming van een dunne beschermlaag mogelijk. Het is de laatste die het materiaal beschermt tegen eventuele corrosieve aanvallen. Maar hoe wordt de beschermlaag in onze RVS gieterij concreet gemaakt? Het is het resultaat van de reactie tussen roestvrij staal en het in de omgeving aanwezige water, zoals vocht in de lucht dat overgaat in condensatie op metalen oppervlakken. Deze reactie produceert een ijzer-chroomoxide-hydroxide waarbij: 

 • het oxide is geconcentreerd aan de zijkant nabij het metalen deel
 • het hydroxide concentreert zich naar buiten.

 Ons uitgebreid dienstenpakket

Of je nu een cast en zijn model nodig hebt of alleen het model, wij kunnen je zeker helpen in onze RVS gieterij. Wij hebben een uitgebreid aanbod van onze diensten om aan alle mogelijke verzoeken te kunnen voldoen. Onze diensten en technische mogelijkheden omvatten onder meer:

 

 • houten modellen voor enkelstuks of voor massaproductie
 • modellen voor massaproductie uit harsgietwerk
 • modellen van aluminiumlegering
 • polystyreen modellen
 • mallen voor hot plastic molding
 • lamineer mallen

 We zijn ook in staat om beschadigde modellen te repareren in overeenstemming met de behoeften van onze klanten. Ten slotte kunnen we modellen produceren via back-engineeringprocedures op bestaande gegoten componenten.

 Andere toepassingen in onze RVS gieterij

Er zijn andere elementen waardoor wij in onze RVS gieterij roestvrij staal in verschillende toepassingen kunnen gebruiken. Met nikkel, molybdeen of titanium kunnen deze staalsoorten namelijk worden gebogen, gelast, gestanst en zelfs mechanisch worden bewerkt. Traditioneel worden roestvrij staal verdeeld in drie families, precies volgens hun microstructuur: 

 • Austenitisch (met uitstekende weerstand tegen corrosie en gemakkelijk verwerkbaar, gesmeed en lasbaar)
 • Ferritics (met goede mechanische sterkte en matige corrosieweerstand)
 • Martensitiek (met zeer hoge mechanische eigenschappen, goed bewerkbaar en kan worden uitgehard). 

Bezoek onze website en ontdek de beschikbaarheid en prijzen van de producten die we in onze RVS gieterij maken. Onder onze producten bevinden zich onder meer buizen en getrokken producten, TIG-staven, elektroden, twisttips, sisal- en katoenschijven, evenals schuurpasta’s.