Zaken Direct
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat zijn de voordelen van het maken van een product configurator?

Je bent ondernemer en je hebt een ruim klantenbestand. Maar je weet, iedere klant heeft andere wensen en behoeften. Het onderzoeken van die wensen en behoeften kost behoorlijk veel tijd. Als ondernemer weet je, time is money! Bovendien zijn klanten veeleisend en neemt de druk voor bedrijven toe. Een product configurator maken helpt jou als ondernemer enorm om de juiste keuzes voor je klanten te maken en helpt daarmee ook tijd te besparen.

De definitie van een product configurator

Om te beginnen, voor de lezers die niet precies weten wat een product configurator is, eerst een korte uitleg. Een product configurator is software wat jouw klanten zelf hun producten laat samen stellen. Dit is enigszins vergelijkbaar met het samenstellen van je eigen auto op internet. De klant krijgt vooraf bedachte vragen en krijgt na het beantwoorden een model, de prijs en de levertijd te zien.

Tijd en geld

Het scheelt jou als ondernemer een hoop tijd, dat is misschien wel het grootste voordeel van de product configurator. Denk maar eens terug naar al die uren die je hebt gestoken in het onderzoeken van de klantbehoeften, of die wensen haalbaar waren en hoeveel jouw werk voor de klant zou kosten. Om vervolgens te horen dat de klant het te duur vond, al die uren voor niks.

En zoals je hierboven ook al las, tijd is geld. Met andere woorden, product configuratie bespaart geld. Je eventuele personeel hoeft geen uren te steken in deze onderzoeken, houdt zich alleen bezig met de uitvoering en de eventuele fouten die je personeel maakt (het zijn tenslotte mensen) worden gereduceerd.

Een grotere doelgroep

Doordat het configureren online gebeurt is het bereik vele malen groter. Met andere woorden, meer potentiële klanten vinden jouw product configurator. Uiteraard zullen niet alle potentiële klanten ook daadwerkelijk klant worden, maar de kans is heel erg groot dat het wel extra klanten oplevert. Zolang je je product configurator tenminste goed gemarket hebt. 

Voordelen voor de klant

Een product configurator heeft niet alleen voordelen voor jou als ondernemer. Ook jouw klanten halen er voordelen uit. Hier draait het tenslotte om. Doordat de configurator unieke producten samenstelt is voor de potentiële klant alles direct duidelijk. Hoe gaat het product eruit zien, hoeveel gaat het kosten en wanneer kan ik het verwachten. Bovendien krijgt de klant een gepersonaliseerde ervaring, wat zorgt voor goede reviews en dus goed reclame. Als laatste is het voor de klant mogelijk om op ieder moment van de dag een product samen te stellen. Men is dus niet gebonden aan openingstijden.