Zaken Direct
Image default
Bedrijven en samenleving

Hoe zorg ik voor een goede luchtkwaliteit op kantoor?

Hoe zorg ik voor een goede luchtkwaliteit op kantoor?

 

Een goede luchtkwaliteit op kantoor is essentieel voor je gezondheid. Van een slechte luchtkwaliteit kan je bijvoorbeeld hoofdpijn en een verkeerde ademhaling krijgen. En van een verkeerde ademhaling kan je vele andere lichamelijke en geestelijke klachten krijgen. OP het werk is het goed om aan de slag te gaan met het meten van de luchtkwaliteit. In dit artikel staat uitgelegd hoe je zorgt voor een goede luchtkwaliteit op kantoor. Het helpt gezondheidsproblemen te voorkomen!

Welke stof ga je meten?

Bedenk eerst wat voor stof je graag wilt meten. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe hoog de kwaliteit moet zijn van de meting en hoe je de resultaten af wil gaan lezen. Maak hier een keuze in om een goed resultaat te krijgen. Het is namelijk niet mogelijk om allerlei stoffen en op de meest accurate wijze te meten. Waardes zullen altijd iets afwijken van de werkelijkheid, maar kunnen eventueel gevaar goed detecteren. Bedenk ook waar je het beste kan meten. Dichtbij een raam zijn de uitkomsten anders dan als je bijvoorbeeld middenin een ruimte meet. De concentratie van stoffen heeft bepaalde foutmarges en kan verschillen per plek, tijdstip, afstand tot de bron en de hoeveelheid uitstoot.

Verschillende soorten apparatuur voor meten luchtkwaliteit

Bij het luchtkwaliteit meten kan je de waardes van stikstofdioxide, ozon en een deel van fijnstof meten. De sensoren hiervan zijn vrij betrouwbaar en op meerdere plekken te koop. Houd er bij fijnstof wel rekening mee dat dit enorm kleine deeltjes zijn en dat een deel daarvan te klein is om te registreren. Als je roet wil meten, kan je sensoren en meetapparatuur aanschaffen. In het laatste geval moet je wel bijna dagelijkse een filter vervangen. Dit vraagt dus veel tijd en discipline. Als je het ziet als extra check en af en toe wil uitvoeren, is dit dus geen handige oplossing. Er bestaan ook apparaten om ozon, luchtvochtigheid en temperatuur te meten of zelfs een apparaat dat meerdere metingen tegelijkertijd uit kan voeren.

 

Gevolgen van slechte luchtkwaliteit

De gevolgen van een slechte luchtkwaliteit zijn niet gering. Het gaat hierbij om:

 

  • Zuurstofgebrek
  • Klachten door een te droge lucht
  • Een onaangenaam binnenklimaat
  • Een constant grieperig gevoel
  • Geur- en stankoverlast
  • Benauwdheid
  • Concentratieproblemen

 

 

Als je zelf de luchtkwaliteit wilt meten, kan je dus verschillende dingen doen. Voordat je ermee begint en apparatuur aanschaft, is het raadzaam af te vragen wat je graag wilt meten. Welke stof wil je meten, wat moet de kwaliteit van de metingen zijn en hoe ga je de resultaten bekijken? Alle stoffen in de lucht zelf meten is nagenoeg onmogelijk. Professionals kunnen hier eventueel bij ondersteunen. Meet altijd dichtbij de bron en kies voor een geschikt tijdstip. De plek van de bron heeft ook invloed op de uitstoot. bij het raam is dit minder dan in het midden van een kamer. Blijf hier dus altijd rekening mee houden tijdens het uitvoeren van de meting. Hoe beter je op deze punten let, hoe zekerder je kan zijn van het resultaat.