Zaken Direct
Image default
Gezondheidszorg

Silicium druppels, het geheim voor een mooie huid?

Vandaag willen we het hebben over silicium en hoe silicium druppels je gezondheid kunnen ondersteunen. Maar waarom is silicium zo belangrijk voor je huid en haar? Hiervoor eerst een korte theorie cursus over silicium en daarna meer over silicium druppels voordelen voor huid en haar.

Hoe werkt silicium voor je huid?

Onze huid is een veelzijdig orgaan dat ons kan vertellen wat er in ons lichaam aan de hand is. Als we een ernstig vitamine tekort of ziekte hebben kan dat gemakkelijk via onze huid tot uiting komen. Behalve onze huid kan ook ons haar veel vertellen over wat er in het mechanisme van ons lichaam gaande is. Zo kan plotselinge haaruitval bij ons een alarmbel doen rinkelen en een teken van stress zijn. Daarom, als je je haar en huid wilt verbeteren, beschouw silicium dan als je nieuwe beste vriendje. Laten we samen gaan uitzoeken wat silica is en hoe het ons helpt.

Wacht even, wat is silicium eigenlijk precies?

Silicium is een natuurlijk voorkomend element in de natuur en is overvloedig aanwezig op het aardoppervlak. Veel vormen van dit element kunnen niet door ons lichaam worden opgenomen en de vorm die gemakkelijk opneembaar is staat bekend als silica. Het komt meestal voor in plantaardige voedingsmiddelen en weinig in vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen.

Belangrijk voor de productie en onderhoud van collageen

Silicium is essentieel voor de productie en het onderhoud van collageen in ons lichaam. Collageen is een soort eiwit dat van nature aanwezig is in onze botten, pezen, kraakbeen en bindweefsels van het lichaam en dat ongeveer 30 procent uitmaakt van ons totale lichaamseiwit.

Als we ouder worden, zorgt het verlies aan hydratatie en de daaruit voortvloeiende schade aan collageen-elastine ervoor dat we een doffe, verslapte en vroegtijdig verouderde huid krijgen. Hier komt onze nieuwe held silica te hulp, want het vertraagt de degeneratie van de huid en maakt haar in staat vocht vast te houden en elasticiteit te behouden.

Andere silicium voordelen zijn

  • Helpt huidcellen te regenereren
  • Vertraagt het verouderingsproces
  • Versterkt het haar
  • Geeft glans en soepelheid aan het haar
  • Verhoogt de haargroei
  • Regelt de bloedcirculatie en versterkt de bloedvaten

Natuurlijke bronnen van silicium

Dierlijke bronnen leveren veel minder siliciumdioxide dan plantaardige bronnen. Daarnaast is het raffineren en verwerken van voedsel in de wereld van vandaag heel gewoon en dat heeft een negatief effect op het silicagehalte in voedsel. Goede voedselbronnen van siliciumdioxide zijn ongeraffineerde of biologische granen, appels, kersen, amandelen, sinaasappels, vis, haver en zaden. Helaas wordt het kiezelzuur dat we uit voedsel halen niet volledig door ons lichaam opgenomen. Vandaar dat onze dagelijkse voeding niet voldoende siliciumdioxide kan leveren. Er is dus altijd een tekort aan siliciumdioxide in ons lichaam.

Andere bronnen van siliciumdioxide

Als ons voedsel niet voldoende siliciumdioxide kan leveren, moeten we dan onze toevlucht nemen tot andere kunstmatige middelen, zoals supplementen en topische crèmes? Nou, er zijn tegenwoordig veel verschillende silicasupplementen op de markt en als ze in de juiste dosis worden ingenomen, kunnen ze ons lichaam op verschillende manieren helpen. Als mensen deze positieve veranderingen in zichzelf beginnen op te merken met behulp van supplementen, kunnen ze er verslaafd aan raken. Deze gewoonte kan vaak leiden tot een overdosis en hun lichaam aantasten.

Nadelen en bijwerkingen van teveel silicium

  • Overmatig urineren
  • Tast de nierfunctie aan
  • Frequente huiduitbraak
  • Het lichaam kan er na verloop van tijd niet meer op reageren 

Beauty plezier met silicium druppels

Nu je weet wat silicium is, wat het doet en waar je het vandaan kunt halen, zouden we zeggen: ga er de vruchten van plukken! Maar ga er niet te ver mee, mensen. Er wordt wel eens gezegd dat overdaad schaadt, en dat is natuurlijk ook bij silicium druppels het geval. Al heeft het ook veel voordelen voor je gezondheid. Hoe dan ook, veel beauty plezier!