Zaken Direct
Image default
Industriële goederen en diensten

De wettelijke eisen voor opslagstellingen, hoe zit dat?

Opslagstellingen is een overkoepelende term voor alle soorten stellingskasten die gebruikt worden in een magazijn. Denk hierbij aan een draagarmstelling, een palletstelling of grootvakstellingen. Omdat stellingkasten gebruikt worden voor het opslaan van vaak zware goederen, moeten deze voldoen aan de wettelijke eisen om de veiligheid van medewerkers te kunnen garanderen. In dit blog is het voor jou overzichtelijk gemaakt hoe het precies zit met deze eisen en hoe de keuring hiervan in zijn werk gaat. 

Hoe weet ik of mijn stelling voldoet aan de eisen?

De makkelijkste manier om zeker te weten dat jouw stellingen door de keuring heen komen is door deze te kopen van een erkend merk. Deze zijn makkelijk te verkrijgen bij winkels als Begra. Betrouwbare webshops zullen op hun site ook vaak laten zien dat de stellingen die zij verkopen voldoen aan alle wettelijke eisen. 

Welke stellingen moeten gekeurd worden?

In principe geldt voor elke soort (stalen) stellingskast dat deze moet voldoen aan de wettelijke eisen en gekeurd moet worden. Of het nou gaat over een simpele legbordstelling van twee meter hoog of een muur van draagarmstellingen van vijf meter hoog maakt dus niet uit. 

Wanneer wordt een stelling gekeurd?

Een stelling moet gekeurd worden voor het eerste gebruik en daarna minimaal elk jaar. Ook nadat er een verbouwing of een verplaatsing geweest is moet er dus eerst een keuring plaatsvinden voordat de stelling weer in gebruik mag worden genomen. 

Wie keurt een stelling?

Jij als werkgever kan ervoor kiezen om zelf een ‘keurmeester’ aan te wijzen. Het is hierbij wel belangrijk dat deze voldoet aan een aantal normen. Zo moet hij deskundig zijn met meerdere jaren ervaring met magazijnstellingen. Ook moet hij een werktuigbouwkundige achtergrond hebben en natuurlijk bekend zijn met de regels waar hij aan moet toetsen. Daarnaast zal er nog een onafhankelijke keurmeester langskomen om de technische aspecten van de magazijnstellingen te inspecteren.