Zaken Direct
Image default
Bouw en onderhoud

Tips bij onderhoud van zonnepanelen

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd, zowel bij bedrijven als bij particulieren. De populariteit van zonnepanelen is ook niet zo gek als men bedenkt wat alle voordelen van zonnepanelen zijn. Het is een investering, maar uiteindelijk verdient het zich ruimschoots terug. Men kan zijn eigen energie opwekken en is niet altijd afhankelijk van het stroomnet. Bovendien scheelt het in de kosten van afname van het stroomnet

Installeren en onderhouden

Installeren is een ding, maar onderhoud is een volgende stap bij de zonnepanelen. In principe hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Technisch onderhoud hoeft zelfs niet eens nodig zijn. Zonnepanelen liggen schuin op de daken waardoor de regen die erop valt het vuil meeneemt en eraf spoelt. Zonnepanelen hebben vaak een soort coating waardoor vuil zich minder goed kan hechten. Hierdoor blijft de werking van zonnepanelen vrij goed.

Tips bij eventueel onderhoud

Toch kan het goed zijn om de zonnepanelen jaarlijks na te laten kijken. Een installateur kan gevraagd worden om een eerste bijzondere inspectie uit te voeren of na te gaan of de zonnepanelen allemaal nog goed werken. Ook kan een jaarlijkse schoonmaakbeurt geen kwaad, zodat de zonnepanelen optimaal blijven presteren. Op deze manier blijven zonnepanelen optimaal rendabel, wat men natuurlijk graag wil. Zo leveren de zonnepanelen op waarvoor ze dienen. Ook een jaarlijkse dakinspectie kan geen kwaad. Immers, de zonnepanelen liggen op de daken en wegen er best flink in. Het is dan ook erg belangrijk dat de panelen goed vast blijven liggen en het dak de panelen goed kan blijven dragen. 

Bijkomend voordeel van onderhoud

Jaarlijks onderhoud heeft natuurlijk een groot voordeel. Het verlengd de levensduur van de zonnepanelen. Zo hoeven ze niet binnen een afzienbare tijd al worden vervangen en gaat er minder snel iets stuk van de zonnepanelen, zoals de omvormer. Het is wel belangrijk dat mensen zich realiseren dat zonnepanelen langer meegaan dan de omvormer.

De kosten van jaarlijks onderhoud

Onderhoud kost natuurlijk geld. Dit verdient zich snel terug aangezien de kosten van jaarlijks onderhoud met ongeveer honderd tot tweehonderd euro wel betaald zijn. Dit bespaart men al gauw uit met de huidige energieprijzen. Mensen kunnen er ook voor kiezen om hun zonnepanelen zelf schoon te maken. Dit kunnen zij het beste met regenwater of gedemineraliseerd water doen en een spons of zachte doek. Kraanwater is vaak te hard en niet geschikt. Schoonmaakmiddelen zijn zelfs niet eens nodig en schuurmiddelen of bijtende middelen worden zelfs sterk afgeraden. 

Zonnepanelen installeren heeft de nodige voordelen en het beetje jaarlijks onderhoud dat de panelen nodig hebben, is te overzien en eventueel zelf te doen. Dit verlengt de levensduur van de zonnepanelen en de omvormer, zodat het materiaal langer mee gaat.