Zaken Direct
Image default
Zakelijke dienstverlening

Bedrijf verkopen?

Je bent ondernemer maar op een gegeven moment wordt het tijd om het bedrijf door iemand over te laten nemen; je gaat het verkopen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals met pensioen gaan of een appeltje voor de dorst. Wat de reden ook is, een bedrijfsoverdracht vergt vaak jaren voorbereiding, dus begin op tijd met het voorbereiden.

Als eerste is het belangrijk om alle wensen in kaart te brengen. Waarom wil je het bedrijf verkopen? Aan wie wil je dat doen en hoe gaat het na de verkoop? De persoonlijke en financiële wensen in kaart brengen zijn de eerste stap van een bedrijfsoverdracht. Dit kan je helpen in een later verkoopproces.

Ook wordt een analyse van het bedrijf gemaakt. Hierin wordt gekeken naar de markt waarin het bedrijf zich bevindt, de financiële situatie, de organisatie van het bedrijf en de kwaliteit van het management. In een informatiememorandum worden deze bevinden vastgelegd. Potentiële kopers kunnen dit memorandum inkijken.

Als je een bedrijf wil gaan verkopen, dan moet deze in goede conditie verkeren. Het is noodzakelijk om jaarrekeningen van ongeveer vijf achtereenvolgende jaren te kunnen tonen. De jaarrekening moet een duidelijk beeld schetsen van de winstgevendheid van het bedrijf. Ook moet het bedrijf geen schulden hebben. Op de balans kunnen ook wel eens bepaalde privé activa staan. Hierbij is het belangrijk om te bepalen of je deze privé wil overnemen, waar dan een reële prijs voor moet worden berekend. Privéschulden aan een bv kunnen ook beter afgelost worden. Daarnaast wordt gecheckt of de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen overeenkomt met het gemiddelde van andere bedrijven binnen dezelfde branche. Ook de prijsbepaling van het bedrijf is belangrijk. Door dit van te voren goed besproken te hebben, verstevig je de onderhandelingspositie met de koper. Dan wordt er op zoek gegaan naar een potentiële koper, waarmee je gaat onderhandelen. Het is belangrijk om alles schriftelijk vast te leggen. Als dit allemaal afgerond is, dan kan de definitieve koopovereenkomst gesloten worden.

Wilt u hulp bij een bedrijfsoverdracht? Schakel een Naaldwijk accountant in voor fiscaal advies.

http://weanaaldwijk.nl